tirsdag 20. september 2011

Resultat av spørreundersøkelse

Hei igjen!

Som sagt, har vi hatt en spørreundersøkelse om unges medievaner. Hensikten var å finne ut av hva som blir brukt mest, til hva - og hvor mye tid vi bruker på medier i løpet av en dag.
Spørreundersøkelsen er nå avsluttet, og neste oppgave er å skrive et ''sammendrag'' av rapporten; resultat av spørreundersøkelsen!

Det var 49 personer som svarte på undersøkelsen.


Det første spørsmålet våres var ''Hvor mye tid bruker du foran PC- skjermen i løpet av en dag?''. Undersøkelsen viser at det faktisk var hele 43% som satt mer enn 5 timer foran PC-skjermen hver dag! 34% var 5 timer, og 19% var mindre enn 2 timer hver dag. Dette viser hvor mye tid unge faktisk bruker bare på PC!





Mye av tiden går til sosiale medier, altså der vi kan chatte og hol
de kontakten. Dette var også et spørsmål, og Facebook blei uten tvil det mest brukte sosiale mediet, som vi tydelig ser i Figur 1. Faktisk 94%!
Bare 2% brukte MSN, dette var lite forventet.

Det var litt overraskende at 2% brukte MySpace, og ingen brukte Twitter. Vi hadde forventet at flere brukte Twitter. 2% bruker ikke sosiale medier i det hele tatt. Det var også ganske ''rart''.

Vi hadde også et spørsmål om hvor lenge vi har hatt trådløst-Internett.
45% har hatt det så lenge dem kan huske, 41% har hatt det i 3 år eller mer mens 10% prosent har hatt det i mindre enn 3 år. Dette viser altså hvor mange som har trådløst Internett,
og det er veldig mange! Kun 4% har ikke trådløst Internett.


Vi lurte også på hva de unge gjør når de er på Internett.
(De som svarte kunne svare på flere alternativer på dette spørsmålet.)


I Figur 2 ser vi tydelig at det er chatting og lytting til musikk som dominerer. 90% chatter, 84% hører på musikk, 55% spiller og 41% søker etter skolestoff. Resten leser blogger.


Utifra dette spørsmålet, så fant vi ut av at vi burde hatt et spørsmål som ''Er du gutt eller jente?''
Det er ganske forskjellig på kjønnene, så da kunne vi bedømt svaret annerledes. Men det ser ut
som om det er flest gutter som har svart på undersøkelsen. Om det var flest jenter, hadde vi nok fått et annet svar. Da tror jeg at lesing av blogger hadde vært mer besvart enn spilling.


"Når fikk du din første mobiltelefon?" var et følgende spørsmål.






Som Figur 3 viser, var det 57% som var 8-10 år, 39% var 11-13 og kun 4% var 14-16.

Dette viser altså at unge får mobiltelefon i en nokså tidlig alder. (Mener jeg)


Etterfølgende spørsmål var om hvor ofte vi spiller på nett. Her var resultatet litt jevne
re, som Figur 4 viser.






Vi hadde også et spørsmål om vi pleide å handle på nett. Å det var altså 16% som svarte ja, 65% svarte av og til og resten (22%) svarte nei.

Et annet spørsmål handlet om hvordan vi får tilgang til musikk.

Hele 91% bruker avspillingsprogrammer som Spotify, Youtube, iTunes o.l. Det var et fåtall som lastet ned musikken sin, og omtrent ingen som hører på CD.

Vi lurte også på hvor ofte de unge så på TV.
Som vi ser på Figur 5, så ser vi at TV'en blir aktivt brukt som et av massemediene.


Det siste spørsmålet handlet om hva vi så på TV. Her fikk vi mest stemmer for serier eller filmer. Underholdningsprogrammer var også nokså populært. Deretter kom dokumentarer, realityprogrammer musikk og sport.
Dette var altså resultatene av spørreundersøkelsen!

- Krystiana Rita

tirsdag 13. september 2011

Spørreundersøkelse - medievaner

Heisann!!!
Nå er vi ferdige med å lage undersøkelsen, hadde vært fint om dere svarte på den!



-Krystiana Rita

torsdag 8. september 2011

Medievaner


Hei igjen!

Vi har nå fått en ny oppgave i mediefaget. Alle i medieklassen skulle svare på en undersøkelse på It's Learningom våres medievaner. Så skulle vi skrive et blogginnlegg om det.
Seinere skal vi intervjue 100 personer for å se på medievanene deres, så da kommer det et nytt innlegg da!
Når vi ser på hva som særpreger de unges medievaner, er helt klart Internettet på toppen av lista. Vi bruker Internett til det meste - lese aviser, spille spill og kommunisere. En mulig grunn for at vi bruker Internettet så mye kan være at det er en mye enklere og raskere måte å kommunisere på enn f.eks. å sende et brev eller ringe. Det er også gratis!

Det er også blitt veldig populært å lese nettutgaven av avisa. jeg tror at grunnen til dette er at det er enklere å bare klikke litt rundt og få den informasjonen man trenger, enn å lese og bla i papirutgaven. Vi sparer forresten penger her også!



Bilde hentet herfra.


Vi har blitt mer og mer avhengig av Internett opp igjennom årene. Nå bruker vi Internett på jobb, skole o.l. Dette viser altså til at Internett har blitt mye mer brukt! Det kan vi se på denne tabellen som viser bruken av PC hjemme på folk på en alder fra 9-79 år.



Som vi ser tydelig i denne tabellen, har PC bruk økt enormt fra perioden 1994-2010.
(Tabellen er hentet fra denne siden)


Når det gjelder TV-kikking så har nordmenn aldri sett så mye TV som nå!

En gjennomsnittsnordmann ser på TV minst 141 minutter på TV hver dag. Hva er grunnen til dette? Hvorfor ser vi så mye TV?
I følge en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå skyldes det utdanning. Jo høyere
utdanning, jo mindre TV-kikking. Men har dette noe å si på aldersgrupper, kjønn osv?
Fire av fem nordmenn ser på TV i løpet av hverdagen, og det er noen forskjeller mellom menn og kvinner. Menn ser i gjennomsnitt 145 minutter på TV hver dag, mens kvinner ser på TV i 137 minutter.
Utifra denne tabellen kan vi se hvilke aldersgrupper som kikker mest på TV i løpet av dagen fra 1991-2010.




Vi kan se at unge kikker en del på TV, men at tallet faktisk har sunket litt de siste årene. Men den aldersgruppa som dominerer aller mest når det gjelder TV-kikking, er 67-79 år. Hele 92% av dem har sett på TV en gjennomsnittsdag, og de ser i gjennomsnitt 177 minutter fjernsyn!
Det som er mest populært å se på TV, eller de kanalene som har flest seere, er; nyheter og nyhetsmagasin, etterfulgt av TV-serier og sportsprogram. De eldre kikker helst på nyheter eller debatter, mens de unge ser mest på serier eller programmer med musikk (f.eks MTV).




Dette bildet som er hentet fra denne siden illustrerer hvordan nordmenn har blitt idag! Jeg synes på en måte at TV-en og nordmannen har byttet litt plass. Før så var TV-ene gammeldagse og store, mens nordmenn var mer aktive og ikke kikket så mye på TV. I motsetning til nå, så skal TV-ene være digitale og så flate som mulig med en utrolig bra skjerm!

Alt i alt har våre medievaner steget på de aller fleste måtene. Dette har en positiv virkning; vi sparer tid, sparer penger, holder oss lett oppdaterte. Men det har også en negativ virkning; vi rører mindre på oss, vi blir ''mindre sosiale'' siden vi snakker mer på facebook og Skype enn å møtes, papirutgaven av aviser vil etterhvert muligens forsvinne.

- Krystiana Rita